Stres ve Vertigo
- oyku nehir
- 11 Ara 2024
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 Ara 2024
Stres ve Vertigo

Artık günümüzün hızlı tempolu dünyasında her an hissettiğimiz “stres” yaşamın bir parçası haline geldi. İş baskılarından kişisel zorluklara, doğal afetlerden salgın hastalıkların getirdiği zorluklara kadar stres, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı etkileyen çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bir çok noktadan etki eden bu dışsal faktör, baş dönmesi ve dönme hissi ile karakterize edilen bir durum olan vertigonun önemli bir sebebi. Bu yazıda stres ve baş dönmesi arasındaki bağlantıyı ele alarak stresin baş dönmesi semptomlarını nasıl tetikleyebileceğine veya şiddetlendirebileceğine beraber bakacağız.
Vertigoyu Anlamak
Unutmayın Vertigo tek başına bir hastalık değildir, altta yatan bir sorunun belirtisidir. Genellikle iç kulaktaki, özellikle de denge ve uzaysal yönelimden sorumlu vestibüler sistemdeki bir bozulma ile ilişkilidir. İç kulak beyne sinyaller göndererek stabiliteyi ve dengeyi korumamızı sağlar. Bu sinyaller bir sebepten bozulduğunda beyin çelişkili bilgiler alır ve bu da vertigo semptomlarına yol açar.
Stres - Vertigo Bağlantısı Nedir?
Bir çok araştırma, stres ve kaygı bozukluğuna bağlı anksiyete vertigo semptomlarını tetiklemede veya kötüleştirmede önemli bir rol oynayabileceğini öne sürüyor. Özellikle deprem gibi çok ağır travmaların sebep olduğu kaygı durumuna bağlı stres, yaşa bağlı Vertigo vakalarının önüne geçmiş durumdadır. Hastanelerin Acil bölümüne başvuran hastaların büyük kısmı vertigo belirtileri ile gelmektedir. Stres vücudun savaş ya da kaç tepkisini harekete geçirerek kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını serbest bırakır. Bu tepki tehlikeli durumlarda gerekli olsa da, uzun süreli veya kronik stres vücudun hassas dengesini bozarak iç kulak da dahil olmak üzere çeşitli sistemleri etkilemektedir.
Stres ve İç Kulak Bağlantısı
İç kulak, minik saç benzeri hücreler ve sıvı dolu kanallardan oluşan oldukça karmaşık bir yapıdır. Stres bu hassas sistemi çeşitli şekillerde etkileyebilir.
Stres hormonları kan damarlarını daraltarak, iç kulağa giden kan akışını azaltabilir ve düzgün işleyişini etkileyebilir.
Stres boyun ve omuzlardaki kas gerginliğini artırır, bu da sertliğe ve baş ve iç kulağa kan akışının kısıtlanmasına yol açabilir.
Son olarak stres, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve iç kulağı enfeksiyonlara veya iltihaplanmalara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
Comments