top of page

Stres ve Vertigo

  • Yazarın fotoğrafı: oyku nehir
    oyku nehir
  • 11 Ara 2024
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 13 Ara 2024

Stres ve Vertigo

İş baskılarından kişisel zorluklara, doğal afetlerden salgın hastalıkların getirdiği zorluklara kadar stres, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı etkileyen çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

Artık günümüzün hızlı tempolu dünyasında her an hissettiğimiz “stres” yaşamın bir parçası haline geldi. İş baskılarından kişisel zorluklara, doğal afetlerden salgın hastalıkların getirdiği zorluklara kadar stres, fiziksel ve zihinsel sağlığımızı etkileyen çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Bir çok noktadan etki eden bu dışsal faktör, baş dönmesi ve dönme hissi ile karakterize edilen bir durum olan vertigonun önemli bir sebebi. Bu yazıda stres ve baş dönmesi arasındaki bağlantıyı ele alarak stresin baş dönmesi semptomlarını nasıl tetikleyebileceğine veya şiddetlendirebileceğine beraber bakacağız.

Vertigoyu Anlamak
Unutmayın Vertigo tek başına bir hastalık değildir, altta yatan bir sorunun belirtisidir. Genellikle iç kulaktaki, özellikle de denge ve uzaysal yönelimden sorumlu vestibüler sistemdeki bir bozulma ile ilişkilidir. İç kulak beyne sinyaller göndererek stabiliteyi ve dengeyi korumamızı sağlar. Bu sinyaller bir sebepten bozulduğunda  beyin çelişkili bilgiler alır ve bu da vertigo semptomlarına yol açar.

Stres - Vertigo Bağlantısı Nedir?
Bir çok araştırma, stres ve kaygı bozukluğuna bağlı anksiyete  vertigo semptomlarını tetiklemede veya kötüleştirmede önemli bir rol oynayabileceğini öne sürüyor. Özellikle deprem gibi çok ağır travmaların sebep olduğu kaygı durumuna bağlı stres, yaşa bağlı  Vertigo vakalarının önüne geçmiş durumdadır.  Hastanelerin  Acil bölümüne başvuran hastaların büyük kısmı vertigo belirtileri ile gelmektedir. Stres vücudun savaş ya da kaç tepkisini harekete geçirerek kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarını serbest bırakır. Bu tepki tehlikeli durumlarda gerekli olsa da, uzun süreli veya kronik stres vücudun hassas dengesini bozarak iç kulak da dahil olmak üzere çeşitli sistemleri etkilemektedir.

Stres ve İç Kulak Bağlantısı
İç kulak, minik saç benzeri hücreler ve sıvı dolu kanallardan oluşan oldukça karmaşık bir yapıdır. Stres bu hassas sistemi çeşitli şekillerde etkileyebilir.

  • Stres hormonları kan damarlarını daraltarak, iç kulağa giden kan akışını azaltabilir ve düzgün işleyişini etkileyebilir.
  • Stres boyun ve omuzlardaki kas gerginliğini artırır, bu da sertliğe ve baş ve iç kulağa kan akışının kısıtlanmasına yol açabilir.
  • Son olarak stres, bağışıklık sistemini zayıflatabilir ve iç kulağı enfeksiyonlara veya iltihaplanmalara karşı daha duyarlı hale getirebilir.

Strese Bağlı Tetikleme ve Alevlenme
Stres, zaten vertigoya yatkın olan kişiler için tetikleyici bir rol oynayabilir. Ani bir vertigo atağına neden olabilir veya mevcut semptomların sıklığını ve yoğunluğunu artırabilir. Ek olarak stres, Meniere hastalığı, vestibüler migren veya İyi Huylu  pozisyonel vertigo (BPPV) gibi vertigoya katkıda bulunan diğer koşulları da kötüleştirebilir. Stres seviyelerini yönetmek, tüm diğer hastalıklarda olduğu gibi vertigo semptomlarını önlemede ve hafifletmede çok önemli hale gelir.

Stresle Başa Çıkma Stratejileri
Yaşamımızda stresi yönetmek ve buna bağlı olabilecek  baş dönmesi belirtileri üzerindeki etkisini azaltmak için kullanabileceğimiz bir çok yöntem var. Bunları hayatımızın bir parçası haline getirmek ve vertigo haricinde de  diğer olumsuz sağlık sorunlarından kaçınmak için çeşitli stratejiler var. Bunlara gelin kısaca göz atalım:

Stres Yönetimi Teknikleri: Yoga, meditasyon, derin nefes egzersizleri veya düzenli yaşınıza uygun fiziksel egzersiz gibi stres azaltıcı aktivitelere katılmak.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri: Dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin, yeterli uyku almak ve aşırı kafein veya alkol tüketiminden kaçınmak da dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, hem stres hem de baş dönmesi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Destek Aramak: Destek grupları veya danışmanlık alın. Aynı durumu paylaşan yada yaşayan kişilerle bağlantı kurmak, duygusal destek ve yararlı başa çıkma stratejileri sağlayabilir.

Profesyonel Tedavi: Stres ve vertigo semptomları devam ederse veya kötüleşirse, bir sağlık uzmanından veya uzmandan tıbbi yardım almak önemlidir. Doğru tanı koyabilir, uygun ilaçlar reçete edilecektir. Yada altta yatan sebebe spesifik tedaviler başlanacaktır.

Ekrandan Kaçının: Bugün etkililerini görmeye başladığımız ve belki yakın zamanda bağımlılık olarak tanımlanacak ekrandan olabildiğince uzak kalmaya özen gösterin. Dijital ortamlardan size ulaşan her türlü yoğun stresten uzak kalmaya çaba gösterin

Hobileriniz İhmal Etmeyin: İster müzik dinlemek, ister müzik aleti çalmak, ister çiçek dikmek ister el örgüsü isterse bir kitap olsun hiç fark etmeksizin, vaktin nasıl geçtiğini unutturacak hobileriniz ile uğraşmayı hayatınızın bir parçası haline getirin.

Stres günümüz hayatının kaçınılmaz bir parçası olsa da, baş dönmesiyle olan bağlantısı da dahil olmak üzere sağlığımız üzerindeki etkisini anlamak, etkilerini yönetme ve en aza indirme konusunda etkin adımlar atmamızı sağlar. Stres yönetimi tekniklerini birleştirerek ve uygun tıbbi destek arayarak, bireyler strese bağlı vertigo semptomlarını azaltabilir, bu da daha iyi bir yaşam kalitesine ve genel refahın iyileşmesine sağlayabilir. Stresin neden olduğu vertigo semptomlarından kurtulmak istiyorsanız harekete geçmenin zamanı şimdi şu an. .

Bu blogdaki tüm bilgiler, ulusal/ uluslararası kaynaklardan derlenmiş olup yalnızca genel bilgilendirme amacı taşır. Herhangi bir teşhis, tedavi veya ürün önerisi içermez. Sağlık sorunlarınız için mutlaka uzman hekiminize danışın ve profesyonel tavsiyeleri dikkate alın.

Kaynakça
1.Omara, M., et al. (2022) ‘Impact of anxiety and depression on dizziness-related handicap among patients with chronic vestibular disorders’, The Egyptian Journal of Otolaryngology. Available at: https://ejo.springeropen.com/articles/10.1186/s43163-022-00318-7
2. Saman, Y., Bamiou, D. E., Gleeson, M. and Dutia, M. B. (2012) ‘Interplay between stress and vestibular compensation – a review’, Frontiers in Neurology, 3(116). Available at: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2012.00116/full
3. Klarity Health (n.d.) ‘Vertigo and stress: how stress can worsen symptoms’, Klarity Health. Available at: https://my.klarity.health/vertigo-and-stress-how-stress-can-worsen-symptoms/ (Accessed: 9 December 2024).
4. Martakis, K., Oikonomou, D. and Tsetsos, N., 2022. Anxiety, depression, and vertigo: A cross-sectional study. European Journal of Otolaryngology, [online] Available at: https://ejo.springeropen.com/articles/10.1186/s43163-022-00318-7
5. Lin, H.W., Yang, Y.S. and Tsai, C.C., 2023. Peripheral vertigo and subsequent risks of depression and anxiety: A cohort study. BMC Medicine, [online] Available at: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-03179-w
6. Xue, H., Zhang, L. and Zhang, X., 2023. Relationship between psychological conditions and recurrence of benign paroxysmal positional vertigo: A retrospective cohort study. BMC Neurology, [online] Available at: https://bmcneurol.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12883-023-03169-8
7. Smith, P.F. and Darlington, C.L., 2012. Interactions between stress and vestibular compensation: A review. Frontiers in Neurology, [online] Available at: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2012.00116/full

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

(+90) 312 475 81 67 

Viveza Sağlık Yatırımları ve Medikal Ürünler San Paz Tic Ltd Şti. Gökkuşağı Mah 1198 Sok No 3-3A Çankaya Ankara 

Copyright © 2024 - Tüm hakları saklıdır - Viveza Sağlık Yatırımları ve Medikal Ürünler San Paz Tic Ltd Şti.                                                         Bu blogdaki bilgiler herhangi bir hastalığı teşhis etmek, tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek için tasarlanmamıştır. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir hastalık durumunda derhal Uzman Doktorunuza başvurunuz ve tavsiyelerine uyunuz.

bottom of page