Vertigo ile Yaşamak Vertigo Belirtilerini Azaltmak İçin Ne Yapmalı?
- oyku nehir
- 4 Ara 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 Ara 2024
Vertigo ile yaşama: Belirtileri Azaltmak İçin Ne yapmalı ?

Dünya üzerinde pek çok insanın hayatlarının bir döneminde ve bazen uzunca bir bölümünde zaman zaman haftalarca sürebilen bir kabus. Aniden ortaya çıkan ve günlük aktivitelerimizi bile yapmamızı engelleyen Dönme veya baş dönmesi hissi olan Vertigo, günlük yaşamı önemli ölçüde bozabilir ve rahatsızlığa neden olabilir. İsterse iç kulak problemlerinden ister anksiyete den isterse altta yatan diğer nedenlerden dolayı vertigo yaşıyor olun, semptomlarını yönetmek yaşam kalitenizi iyileştirmek ve kötü kazaları engellemek için çok önemlidir. Bugün birlikte, vertigo belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilecek ve size istikrar ve kontrolü tekrar ele alabileceğimiz etkili stratejileri ve yaşam tarzı düzenlemelerinden bahsedeceğiz..
Vertigo'nun Nedenleri ve Türlerini Anlayalım
Vertigoyu yönetmek için altta yatan nedenleri ve farklı türlerini anlamak önemlidir. Vertigo, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler tarafından tetiklenebilir:
Santral vertigo; merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklardan kaynaklanan durumları içerir. SVO (inme-felç), intrakranial kanama (kafa içi- beyin kanamaları), emboli, tümöral lezyonlar, MS (Multiple Skleroz) vaskülitler ve anevrizma santral vertigoya neden olan başlıca hastalıklardandır. Baş dönmesi şikayetinin yanı sıra altta yatan hastalığa dair fizik muayene bulguları da saptanabilir.
Periferik vertigo; kulak ile ilişkili yapılardan kaynaklanan hastalıkları içerir. Halk arasında kristal oynaması olarak bilinen benign paroksismal pozisyonel vertigo, Meniere hastalığı, vestibüler nörit (denge sinir iltihabı) ve vestibüler migren periferik vertigonun en sık rastlanan nedenlerindendir
İyi huylu pozisyonel vertigo (BPPV)
İç kulak enfeksiyonları
Meniere hastalığı
Vestibüler migren
Bazı medikal ilaçlar
Belirtileri Azaltmanın 4 Yolu
İyi Huylu Pozisyonel Vertigo için Epley Manevrası
Vertigonuz İyi Huylu Pozisyonel Vertigo dan (BPPV) kaynaklanıyorsa, Vertigo belirtilerini azaltmak için Epley manevrası rahatlama sağlayabilir. Bu teknik, genellikle baş dönmesi semptomlarından sorumlu olan, iç kulaktaki kalsiyum kristallerinin yeniden konumlandırılmasına yardımcı olan bir dizi baş hareketini içerir. Etkinliğini ve güvenliğini sağlamak için bu manevranın bir Uzman Doktor tarafından yapılmalıdır.
Vestibüler Rehabilitasyon Egzersizleri: Vestibüler rehabilitasyon egzersizleri, vestibüler sistemi güçlendirmeyi ve dengeyi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu egzersizler, vertigoya neden olan iç kulak fonksiyonunun bozulmasına uyum sağlamak ve bunu telafi etmek için beyni yeniden eğitmek üzere tasarlanmıştır. Vestibüler rehabilitasyon egzersizlerinin örnekleri arasında;
bakış stabilizasyon egzersizleri,
denge eğitimi
alışkanlık egzersizleri yer alır
Bu egzersizler, vestibüler rehabilitasyon konusunda uzmanlaşmış bir uzman doktor yada sağlık çaşına veya fizyoterapistin rehberliğinde yapılmalıdır.
Yaşam Tarzı Düzenlemeleri ve Tetikleyiciler: Uçucu yağların etkin kombinasyonları, vertigo semptomlarını hafifletmek için %100 doğal bileşenleri içerir. Etkili formülüyle dakikalar içinde rahatlama sağlayarak bireylerin günlük aktivitelerine daha fazla güven ve istikrarla devam etmelerine olanak tanır.
Vertigo ile Yaşamda Tarzının Ayarlanması: Hayatınızı kabusa ve yaşanmaz hale getirebilen günlük aktivitelerinizi yerine getiremeyecek düzeyde yaşam kalitenizi bozan vertigo için; mümkün olduğu kadar çok sayıda tetikleyiciden kaçınacak şekilde tekrar plan yapmak ve bunları öğrenmek, vertigo ataklarıyla mücadelede en iyi stratejilerden biridir. İşte insanların başarılı olduğu birkaç örnek:
Vertigonuzu başlatan faktörlerden kaçının: Bazı yiyecekler, parlak ışıklar, yüksek sesler veya aşırı kafein veya alkol tüketimi gibi baş dönmesini kötüleştiren faktörlerden kaçının.
Suyun Önemi: Günlük yeteri kadar su alımı çok önemli bir etmendir. Baş dönmesi semptomlarını şiddetlendirebilir, bu nedenle gün boyunca yeterli miktarda su içtiğinizden emin olun.
Stresinizi yönetin: Stres ve onunla gelen duygu durumu vertigonuzu tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Meditasyon, derin nefes alma egzersizleri, yaşınıza uygun ağır olmayan bedensel hareketler veya yoga gibi sakinleştirici aktiviteler ile bedeninizi sakinleştirip günlük stresten uzak kalmayı unutmayın.
Yeterince dinlenin: Yorgunluk baş dönmesi semptomlarına katkıda bulunabilir. Genel sağlığınızı desteklemek için yeterli kalitede uykuya öncelik verin.
Ortamınızı değiştirin: Dünyada ki kazaların % 75 yaşam alanlarında meydana gelmektedir. Vertigo atakları sırasında düşmelere yol açabilecek tüm tehlikeleri ortadan kaldırarak yaşam ve çalışma alanlarınızı güvenli hale getirin. Desteğe ihtiyaç duyabileceğiniz alanlara korkuluklar veya tutunma çubukları takmayı düşünün.
Vertigo belirtilerini gösteriyor iseniz hiç zaman kaybetmeden Uzman Hekiminize başvurunuz.
Comentarios