Vertigomu Harekete Geçiren Etmenlerden Nasıl Kaçınırım ?
oyku nehir
10 Ara 2024
3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 Ara 2024
Vertigomu Harekete Geçiren Etmenlerden Nasıl Kaçınırım?
Vertigo, kişinin bulunduğu çevrenin dönmesi ile dengesini bozan ve büyük oranda iç kulaktaki bir çok durumdan biri ile ilişkili bir belirtidir.
Bu belirtiler bir kaç dakikadan başlayıp haftalar sürebilir. Kişi günlük aktivitelerini yerine getiremez hale gelebilir. İleri aşamalarında ağır depresyon hali ve hatta intihara kadar sürüklenebilecek bir duygu durum bozukluğuna yol açabilir. Elbette vertigo yaşayan çoğu insan bu semptomlara yaşamamak için neler yapabileceğinin bir yolunu aramaktadır.
Birçok kişi yalnızca bu baş dönmesi ile uğraşmak zorunda kalırken, diğerleri baş ağrısı, hızlı nabız, terleme, kulak çınlaması, kusma, mide bulantısı ve istemsiz göz hareketleri veya bulanık görme gibi ek semptomlarla mücadele eder.
Vertigonun Nedenleri
Baş dönmesinin beş ana nedeni vardır:
Migren
Kafa bölgesindeki travmalar
Tansiyon
İç kulak sorunları
Enfeksiyonlar
İyi huylu pozisyonel vertigo (BPPV),
Vestibüler nörit, Labirentit ve Meniere hastalıklarını tamamı iç kulak sorunları ile ilintilidir.
İyi Huylu Pozisyonel Vertigo (BPPV), iç kulak kanallarındaki kristallerin olağan anatomik pozisyonlarının bozulması ve iç kulaktaki sıvı akışının bozularak beyne yanlış sinyaller gitmesine sebep olduğu bir durumdur. ve genellikle 20 saniyeden bir dakikaya kadar kısa bir süre boyunca baş dönmesine neden olur. Ayrıca başın belli pozisyonlara hareket ettirilmesiyle veya kafaya gelen travmayla da şiddetlenebilir. Doktorlar, bazen bu tür baş dönmesini hafifletebilecek veya ondan kurtulabilecek egzersizler konusunda size yol gösterebilir.
Meniere hastalığı, iç kulağın basınç ve sıvı birikmesinden muzdarip olduğu bir durumdur. Bu durum aynı zamanda kulaklarda çınlamanın yanı sıra işitme kaybına ve baş dönmesine de neden olabilir.
Vestibüler nörit, vücudun dengeyi algılayan sinirleri çevresinde iltihaplanmaya neden olan bir kulak enfeksiyonundan kaynaklanır. Genellikle bir veya iki gün süren, bazen işitme kaybı ve baş dönmesinin eşlik ettiği şiddetli bir nöbettir. Labirentit hem işitme hemde denge ile ilgili iç kulağın iltihabına denir. benzer nedenleri ve semptomları vardır ancak aynı zamanda işitme kaybını da içerir.
Nadiren vertigo, multipl skleroz (MS), boyun yaralanması ve tümör veya felç gibi beyin problemlerinden kaynaklanabilir.
Tedavi Mümkün mü?
Vertigonun altında yatan tüm tıbbi nedenleri bir Uzman doktor tarafından teşhis edilir. Bu belirtilere sahipseniz derhal ve zaman kaybetmeden Uzman bir doktora başvurunuz. Doktorunuz baş dönmesine neyin sebep olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir ve bir tedavi planı ve reçeteli ilaçlar önerebilir. Temel hedef baş dönmesine neyin sebep olduğunu teşhisidir, böylece mümkün olan en kısa sürede belirtiler ortadan kalkarak şifa bulabilir, ve durum daha kötüye gitmeden tedavi sürecine başlayabilirsiniz. Bununla beraber Vertigo ataklarınızı daha kolay atlatabileceğiniz yöntemlerde mevcut.
Vertigonuz Tetikleyen Unsurlardan Kaçınmak
Yukarıda anılan hastalıklar dışında vertigoyu tetikleyenlerin listesi bireylere göre değişebilir, bununla beraber, Dikkat edilmesi gereken bazı tetikleyiciler şunlardır:
Kafa hareketleri
Bazı ilaçlar
Endişe
Anksiyete
Uzun süre gece çalışmaları
Susuzluk
Bazı viral enfeksiyonlar
Stres
Tükenmişlik sendromu
Uzun süreli yatak istirahati
Migren
Yüksek şeker veya yüksek tuz içeriğine sahip gıdalar
Kafein
Alkol
Baş dönmesi ve eşlik eden belirtiler yaşıyor olduğunuzda, belirtileriniz her başladığında ne yaptığınızı takipedin. Bu, hastalık harici vertigo tetikleyicilerinin belirlenmesine ve ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. Endişelenecek bir şey olmasa da belirtileriniz sersemlik hissi yapıyor, günlük faaliyetlerinizi etkiliyor, çok sık ortaya çıkıyor veya uzun süredir belirtilerden şikayetçiyseniz, zaman kaybetmeden doktorunuzla iletişime geçin. Ayrıca neyin vertigonuzu harekete geçirdiğini tespit ettiğizseniz not alın ve doktorunuza iletin. Mümkün olduğunca vertigonuzu tetikleyen durumlardan kaçınmaya çalışın.
Bol sıvı almak, dinlenmek, spor yapmak, sağlıklı beslenmek, soğuk algınlığı ve iç kulak enfeksiyonlarından mümkün olduğunca uzak durmak ve birkaç doğal takviyeyi denemek de rahatlamanıza yardımcı olabilir...
Baş dönmesinin olmadığı daha nice günlere!
Bu blogdaki tüm bilgiler, ulusal/ uluslararası kaynaklardan derlenmiş olup yalnızca genel bilgilendirme amacı taşır. Herhangi bir teşhis, tedavi veya ürün önerisi içermez. Sağlık sorunlarınız için mutlaka uzman hekiminize danışın ve profesyonel tavsiyeleri dikkate alın.
Comentários